Eigenschappen van een hsper

Heb jij ze ook al ontdekt.. de gekke, irritante, stomme maar ook toch best wel lachwekkende eigenschappen van onszelf als HSPer?

Je hebt het waarschijnlijk wel gemerkt dat sommige dingen typisch bij jou horen als hoogsensitief persoon. Dingen waar je je aan kunt ergeren, maar ook wel kunt lachen als je er over hebt met andere hspers.

Perfectionisme

Veel HSPers zijn erg perfectionistisch, willen alles goed doen en tot in de puntjes verzorgd hebben. Voor veel dingen kan dit heel fijn zijn en zullen mensen er echt heel blij mee zijn. Maar er zijn ook situaties waarin je dit wat meer los mag laten, denk aan: creatief bezig zijn.. omdat het hier om je gevoel & creativiteit gaat. Of denk aan iets doen voor je familie, het organiseren van een verjaardag, iets opzetten als ondernemer waarin je het wel zo goed mogelijk wil doen, maar op een gegeven moment toch mag loslaten en lanceren.

Geuren

Veel hspers hebben een groot reukvermogen en kunnen al ruiken als iemand een andere wasverzachter heeft gebruikt. Dit kan voor je werken bij fijne lekkere geuren, maar ook tegen je werken bij vieze vervelende luchtjes die je echt misselijk maken. Waarbij een niet hsper geen idee heeft waar je last van hebt. Bij een hsper die wat meer ontwikkelt is op het spirituele vlak (helder ruikend) betekent dit dus ook dat je een aanwezigheid van een overleden persoon kunt waarnemen. Denk aan de parfum van een overleden familielid, of een sigarengeur, of de geur van een overledene die niet wil overgaan. Sommige hspers zijn hier heel blij mee, anderen leggen dit liever aan de kant en doen er liever niets mee.

Snel afgeleid

Ohh wat zijn we snel afgeleid he? Willen we lekker werken of iets doen, zien we iets voorbij schieten en we pakken het volgende weer op. Dit is voor een hsper een hele uitdaging! Betekent natuurlijk niet dat het altijd zo is en bij iedere hsper. Maar er zijn momenten waarbij een alert van Facebook of een berichtje op Whatsapp je net even uit je concentratie & werk kan trekken en je gelijk weer wilt reageren. Tip: loslaten en denken; daar kijk is straks wel naar als ik klaar ben. Maar blijft een hele opgave!

Emoties

Een hsper kan sneller geëmotioneerd zijn bij een mooie film, muziek of een liefdevol gebaar. Een hele mooie eigenschap! Al vinden we het zelf waarschijnlijk soms best irritant. Het betekent dat we dicht bij ons gevoel staan wat natuurlijk een hele mooie eigenschap is, daar mogen we trots op zijn. Ik kan me voorstellen dat veel mannen dit graag willen verbergen in de stoere mannen wereld, maar zelf kan ik alleen maar applaudiseren als een man dicht bij zijn gevoel staat. Ja mannen, jullie lezen het goed! We vinden stoere man heel aantrekkelijk, maar als een man zijn gevoel laat zien is dit waarschijnlijk nog aantrekkelijker!

Gevoelens & energie overnemen

Als hsper kun je makkelijk en snel gevoelens van andere mensen overnemen, zo ook de energie die in een ruimte hangt. Dit kan ons positief beïnvloeden, maar ook negatief. Positief in de vorm van een fijne blije energie als iemand gaat trouwen of er een verjaardag is waarbij je mee veert op de hoge positieve vibe, of een mooi muziekstuk waar je totale ontspanning ervaart en je op je plek voelt. Maar als je in een ruimte komt waar veel oude energie hangt zoals in een museum kan dit je helemaal uitputten. Je merkt dat je begint te gapen en heel moe wordt zonder dat je iets geks hebt gedaan. Of denk aan het moment dat 2 mensen uit elkaar gaan of zojuist ruzie hebben gemaakt en je komt de ruimte binnen. De spanning en energie die er hangt is om te snijden.. je voelt je niet op je gemak en het is dan heel moeilijk om daar mee om te gaan.. wij hsper slaan gelijk door in ons hoofd: gaan we de energie opkrikken of houden we ons gedeisd?

Weet dat er verschillende oefeningen zijn om hier mee om te gaan en je hier voor af te sluiten, mocht je op tijd weten dat je in zo’n situatie terecht komt. Weet je het niet van tevoren, dan kan het nogal eens een verrassing zijn en is het lastiger om je af te sluiten. Weet dat er dan ook nog altijd opties zijn om toe te passen.

Liefde voor dieren & natuur

Wat kunnen we toch heerlijk genieten van in contact komen met dieren maar ook van een wandeling in de natuur. Hier zijn we thuis, hier voelen we ons op het gemak en op onze plek. Het is heel goed voor je om zowel in contact te staan met dieren als ook je te omringen met natuur. Het zorgt ervoor dat je dicht(er) bij jezelf komt en blijft, en je echt eens van binnen kan gaan voelen hoe je je echt voelt zonder het masker naar de buitenwereld. Je kan lekker jezelf zijn, en spelen als een klein kind, heerlijk! Sommige niet hspers kunnen hier gek van opkijken, zij gaan liever even flink shoppen of drankjes doen in de stad. Maar weet ook ieder zijn ding, en lach er samen om! Alles is goed toch?

Weet ook dat iedere hsper uniek is, geen hsper is hetzelfde! Dus mensen, stop met alle hspers over een kam scheren. Iedere hsper is anders en iedereen heeft zijn eigen unieke talenten en kwaliteiten. Dat we veel eigenschappen hetzelfde ervaren? Ja dat klopt, maar zo kunnen we heel anders zijn in gedrag en de keuze of we links of rechtsom gaan. We blijven je verrassen!

 

Lindsay

Prikkels & Sponzen