HSP en de overgang

‘Het heeft tijd nodig’. Deze kreet heb ik de laatste tijd veel gehoord. Ik weet dat ze het goed bedoelen, maar als je na een operatie meteen in de overgang/menopauze komt heeft het woord ‘tijd’ ineens een hele andere betekenis.

Normaal gesproken is de overgang tot aan de menopauze een geleidelijk proces, waarin je geestelijk meer de tijd krijgt om te wennen aan je ‘nieuwe’ lichaam. Mijn lichaam daarentegen heeft die tijd niet gekregen, ik ben gelijk in de menopauze gekomen. Het is zo overweldigend dat ik moeite heb met het bijbenen van alle veranderingen. Ik kan niet eens meer helder nadenken en mijn hoofd lijkt wel een gatenkaas. Ook merk ik dat ik moeite heb om alles wat ik geleerd heb, om mijzelf als HSP-er staande te houden, in de praktijk te brengen. Alles komt veel harder binnen en het is lastig om nuances aan te brengen. Kort gezegd de balans is helemaal weg.

Toch laat ik mij niet uit het veld slaan en probeer ik mijn weg te vinden, een die bij me past. Ik ben me gaan verdiepen in homeopathische middelen, dit om te kijken of ze iets kunnen bijdragen aan het verminderen van alle ongemakken. Ik denk maar zo: baat het niet dan schaadt het niet. Ook probeer ik dingen te doen waar ik me fijn bij voel. Dat valt soms niet mee, omdat er al zoveel energie verloren gaat aan de veranderingen in mijn lichaam, dat de fijne dingen er nog wel eens bij inschieten. Maar als ik dan met familie en vrienden aan een heerlijke high-tea zit, dan weet ik weer hoe het voelt om te genieten en weet ik ook dat ik mij op de fijne dingen moet focussen. Tevens probeer ik zoveel mogelijk een stuk te wandelen in de natuur, zodat mijn hersenen wat extra zuurstof krijgen en minder prikkels. Daarbij vind ik het heerlijk om tegen een dikke boom aan te hangen, dat geeft me kracht en ontspanning. Ik hoop dat ik op deze manier mijn balans weer zo snel mogelijk terug kan vinden.

Mijn lichaam is voorgoed veranderd en dat zal ik moeten accepteren, ook al is dat niet altijd even makkelijk. Ik probeer voor ogen te houden dat ik een prachtige periode heb afgesloten en nu aan een hele nieuwe fase in mijn leven begin. Een fase die niet per definitie het einde betekent, maar een fase waarin ik meer tijd en ruimte heb voor mijzelf.

 

Lieve groetjes, Corina