Fijne kerstdagen!

 

Kun jij intens genieten van de kerstdagen of is het voor jou het grootste overprikkelingsfeest ooit? Het kan zijn dat je veel prikkels binnenkrijgt tijdens de kerst die je niet als prettig ervaart. Of dat je het gevoel hebt dat je gebukt gaat onder de moetjes en kerst-enthousiasme van je familieleden of vrienden. Dat is niet fijn!

Daarom heb ik wat tips voor je samengesteld waar je de komende dagen mee aan de slag kan om jou uit de kerst-brand te helpen:

Φ Probeer voor dat je naar je familie of vrienden gaat even stil te staan bij jezelf, hoe je je voelt en probeer even te aarden, handen op de buik en diep naar je handen te ademen. Zorgen dat je stevig op de grond staat en dicht bij jezelf bent en blijft.

Φ Draag een steen bij je die je beschermd en je energie dicht bij jezelf houdt, liefde geeft of juist jouw energie reinigt. Denk aan een bergkristal, een labradoriet, een rozekwarts of een rode jaspis.

Φ Als je voelt dat je overprikkeld wordt, loop dan even naar een ruimte waar het rustig is of even naar buiten voor een rondje lopen. Even ontprikkelen, diep doorademen, terug in je lichaam komen en jezelf weer even op aarde zetten en beschermen. 

Φ Als je een situatie ervaart waar je familieleden of vrienden totaal iets anders willen doen dan jij en je merkt dat je daar zwaar van overprikkeld wordt, durf dit dan ook aan te geven. Geef het liefdevol aan dat je het super leuk vindt maar dat je even moet cancellen of erbij zit en kijkt maar niet mee doet. Gun hen het plezier maar geef liefdevol je grens aan zonder dat het de pret bederft. Zo kun je rekening met jezelf houden en met de ander.

Φ Komt er een situatie waarin je merkt dat de energie veranderd in een negatieve sfeer, wees dan de persoon die een ander onderwerp aansnijd of een andere activiteit voorstelt. Doordat we hier de mooie gave van intuïtie en helder voelen hebben kunnen we dit eerder aan voelen komen dan een ander, en maak hier dan ook gebruik van. Als jij of iemand anders de situatie veranderd door een ander onderwerp aan te snijden of een activiteit te doen, veranderd de energie en zal deze worden verlicht. Je zal merken dat dit veel fijner is.

Φ Ontstaat er een zwaar gesprek dat je niet veranderd krijgt of een situatie waar je uit wilt of ben je gewoon overprikkeld, volg dan je gevoel en ga. Leg het uit aan je familie of vrienden, dat je het heel gezellig vond maar nu overprikkeld bent, moe bent, of niet lekker. Of dat je niet aan deze situatie wil deelnemen en volg je eigen pad. Kies hierin voor jezelf, zodat je ja kunt zeggen tegen jezelf en blij bent met de stap die je genomen hebt. 

Φ Zie je op tegen een familie of vriendenbezoek? Weet dan dat je gaat om even liefdevol met de persoon te connecten, te spreken, kijken hoe het is met elkaar en dat je dan je doel al bereikt hebt. Ben je moe of overprikkeld, volg je gevoel. Ook jij hebt een stem en een eigen leven waarin je keuzes kunt maken wat je wel en niet wil. Durf hierin – liefdevolle – keuzes te maken waarbij je de ander ook in zijn waarde laat. 

Φ Durf je kerst in te delen zoals jij wil! Is dat met een bezoekje aan familie en daarna lekker languit op de bank films kijken.. doen! Wie zeg dat dat niet mag? Of wil je juist kerst in zijn volste glorie benutten? Ook doen! Vul hem vooral in zoals jij dat wil! 

Φ Wat helpt bij overprikkeling? Neem je rust, doe een middagdutje, ga een rondje lopen, zoek het bos of strand op voor een frisse neus. Verwijder jezelf uit de situatie die je overprikkeld, maar zorg er wel voor dat je jezelf beschermd zodat je de situatie daarna weer aan kan. Het uit de weg lopen gaat je problemen niet oplossen op de lange duur. 


Ik hoop dat je natuurlijk niet overprikkeld wordt en je ondanks de kerstgekte onwijs kan genieten van deze mooie vrije tijd.

Ik wens jullie mooie sprookjesachtige dagen met liefdevolle ontmoetingen en samen zijn en te vieren dat het een mooi jaar is geweest! 

Veel liefs,

Lindsay

Prikkels & Sponzen