Leven met angsten

Er zijn veel mensen die leven met angsten. Dit kunnen grote angsten zijn  die zelfs je leven beheersen, maar ook kleinere angsten die je af en toe in hun greep houden.

Een mooi voorbeeld daarvan is hoogtevrees. veel mensen hebben hier last van, net als engtevrees. Het komt af en toe op je pad als je de vrees opzoekt, maar het is er niet constant. Hoe ga je met deze angsten om? Ga je ze uit de weg? Kies je er bewust voor om ze niet op de zoeken? Of wil je jezelf er niet bij neerleggen en toch kijken of je de uitdaging aan kan? 

Als ik voor mezelf spreek kan ik zeggen dat ik ze niet altijd bewust op zoek, maar wel er bewust mee bezig ben dat ik ze niet mijn leven wil laten beheersen. Wat ik eng vind is hoogtes & grote machines zoals vliegtuigen en grote schepen. Maar ook bij een rondleiding door een fabriek met grote machines voel ik me erg nederig en niet geheel veilig. Ondanks dat deze angsten aanwezig zijn, ga ik ze niet uit de weg. Ik blijf met het vliegtuig op vakantie gaan om mezelf uit te dagen. Ja, ik zit ook gewoon met zwetende handjes en een snel kloppend hart in de stoel, maar toch doe ik het! Waarom? Ik wil mijn angsten niet de overhand geven over mijn leven. Ik kies ervoor vrij te kunnen zijn en lekker te kunnen reizen en daarmee de wereld te ontdekken. En ik laat me daarin niet beperken door mijn angsten.

Zo ook de schepen. Ik ben pas op vakantie geweest naar Schotland en we zijn met de auto op de boot gegaan, van IJmuiden naar Newcastle, 1 nacht op de boot. Dat bleek toch een hele trip! De boot deinde mee op de golven, meer dan ik gedacht had. In het begin krijg je een dronken gevoel in je hoofd, omdat je evenwichtsorgaan uit balans is door het heen en weer bewegen, maar je raakt er niet zeeziek van. Naast het slapen in een klein kamertje, dat niet veel luxer was als Harry Potters kamertje onder de trap, kreeg ik ‘s nachts toch wel het gevoel dat de boot best wel eens zou kunnen gaan kapseizen.. ja ja.. daar is de angst! En het kleine duveltje op je schouder roept: ‘jaaa.. Titanic is ook gezonken!’ Fijn… Nee deze boot gaat niet zinken! Het enige wat je kunt doen is accepteren dat de angst er is en vertrouwen hebben dat het goed komt.

Zo ook met de grotere angsten zoals paniekaanvallen. Hoeveel mensen hebben dit niet gehad of hebben het nog steeds? Wat een verschrikkelijk angst is dat zeg! Ken je hem? Pff… Dat gun je niemand. Vanuit het niets opeens in totale paniek raken vaak zonder exacte oorzaak. Het gevoel alsof de bus in brand staat, je op het moment staat om dood te gaan, je uit een brandend huis moet rennen, of je op elk moment van een toren wordt geduwd. Ja zo erg. Maar wat doe je hier nu mee als je deze angst hebt? Stap 1: Accepteren! Accepteer dat je deze angst hebt. Stap 2: Goede hulp zoeken! Het is belangrijk dat je iemand hebt die je hiermee kan helpen, want je wilt niet dat dit je leven laat beheersen. Helaas is het vaak wel zo dat op het moment zelf het je vaak niet lukt om het een halt aan te roepen.

Je kunt er ook voor kiezen om de angst te laten winnen, kan natuurlijk ook! Het is dan wel belangrijk om jezelf de vraag te stellen: Houdt mijn angst mij tegen in mijn doen & laten? Kan ik wel echt doen wat ik wil, wat ik wens? Mijn dromen na jagen? Of houdt de angst me in mijn greep? Zo kun je voor jezelf de juiste afweging maken. Hulp van een ander of professionele hulp kan je heel erg helpen. Elk stapje dat je hebt gezet om de angst te overwinnen, is een stapje in de goede richting. Het is een overwinning op jezelf! Dat heb je dan toch wel weer gedaan! Wees trots op jezelf en accepteer dat het niet altijd lukt of dat het soms wat langzaam gaat. Maar ook jij komt er.

Doe iedere dag iets engs, dan weet je dat je leeft en vier je je overwinningen!

Liefs, Lindsay

Prikkels & Sponzen