Perfectionisme

Als je opgroeit wordt je geleerd dat als je iets doet, doe je het goed. Je doet geen half werk, want dan kun je het net zo goed niet doen.

Op school wordt je geleerd dat je maar goed je best moet doen en goede cijfers halen om ergens te komen & vooral goed terecht te komen. Daarna ga je een vak leren, kijken of je kunt doorleren. ‘Dat zesje.. had ook een acht kunnen zijn, als je maar je best had gedaan!’ Het leven bestaat maar uit denken, leren en goede cijfers halen, maar vooral.. leven vanuit je hoofd. Om je ouders tegemoet te komen en te laten zien dat je het kan, probeer je alles perfect te doen. Kijk hoe goed ik het kan! Kijk mam, ik heb een 9! Als je eindelijk zover bent ga je werken, en niet bij zomaar een baan.. nee bij de baan met het beste salaris, de mooiste functienaam, het hoogste aanzien en beste voorzieningen. Je zorgt dat je hogerop komt en carrière gaat maken. Alleen de hoogste baan is goed genoeg voor me, laten zien dat ik het kan! Zie je wel dat ik het kan!

Tijdens al het harde werken denk je: het wordt tijd voor vakantie! Waar zal ik eens naartoe gaan? Ook hier zit je vanzelfsprekend in de modus van: Als ik er mee kan stuiten doe ik het. Wel laten zien dat ik het geld heb en iets heb bereikt! Je kiest je vakantie uit, werk door tot de eerste dag van de vakantie, gaat op reis en daar lig je dan op je zonnebedje.. en nu? Wat doe ik nu? Oh ja.. ontspannen, dat was het. En daar lig je dan, hard je best aan het doen om proberen te ontspannen, want dit heb je al tijdens niet meer gedaan. Ik weet niet eens meer hoe het moet. Ik verveel me, kunnen we iets gaan doen? Mijn lichaam wil rennen, vliegen, hollen en ik kan de rust niet vinden. Het is ons aangeleerd zo hard te rennen & vliegen tot de beul met de hamer komt, die ons met een mep tegen de vlakte aan slaat. Er is ons nooit geleerd om echt te luisteren naar ons lichaam. Want als je iets hebt of voelt, vooral niet aan denken.. dan gaat het vanzelf over.. nietwaar? Stel je niet aan!

Als het voor ons zo moeilijk is weer te ontspannen en van ons hoofd naar ons hart te gaan, het tegendraadse doen van alles dat we hebben geleerd, hetgeen dat zo onnatuurlijk voelt.. Hoe komen we daar dan? Hoe zorgen we dat het duveltje op onze schouder ons niet de verkeerde richting uit stuurt? Hoe leren we om van onszelf te houden & te zorgen? Hoe zorgen we ervoor dat we op onze vakantie kunnen ontspannen & het leven kunnen leiden dat we echt willen en diep in ons hart wensen? En niet hetgeen doen dat de maatschappij ons opdraagt. Om daar te komen is best een opgave, een switch.. dat doe je niet zomaar.

Het begint bij je te realiseren: Wie ben ik? Waar ben ik? Wat doe ik? Is dit hetgeen dat ik voor ogen had? Droom eens lekker weg als je in de tuin zit met het zonnetje op je bol. Waar zou je graag naartoe willen? Kijk in je tuin of je huis eens om je heen. Besef hoe goed je het hebt. Waardeer dat. Dank jezelf voor al het harde werk dat je hebt verricht en hetgeen dat je hebt gecreëerd. Nog nog eens rond, nu wat kritischer. Wat zie je? Een perfect aangelegde tuin? Waarschijnlijk wel he? Net als je huis, toch? Hoe belangrijk is dit allemaal voor je? Je antwoord nu nog waarschijnlijk: Heel belangrijk! Omdat je nog vanuit het rationele redeneert. Kijk nu eens diep in je hart en wees eens eerlijk tegen jezelf. Is dit echt allemaal ZO belangrijk voor je? Zorgt het ervoor dat je gelukkig bent, wordt & blijft? Of zijn daar andere dingen voor nodig? Wel he?

Ga eens een stukje wandelen, lekker de natuur in het zonnetje zitten bij het eerste landhuis of boerderij die je tegen komt. Kijk eens bewust om je heen. Wat zie je? Een weiland of grasveld, bomen, struiken, waarschijnlijk ook een zitje op een terras met wat wilde bloemen hier en daar, wat onkruid ertussendoor groeiend, misschien zelfs een kabbelend beekje? Hoe voelt dit? Lekker ontspannend he? Kijk nu nog eens in je hart en vraag jezelf opnieuw: Wat wil ik echt? Vergelijk deze omgeving & het gevoel dat je krijgt bij je eigen ‘perfect aangelegde tuin’. Wat zijn de verschillen? Waar mag je echt jezelf zijn?

Het leven hoeft niet perfect te zijn. Dat is iets wat je is aangeleerd, wat vanuit je hoofd komt. Als je echt in je hart & lijf gaat zitten zul je merken dat je aan veel minder genoeg hebt. De eenvoud siert, de eenvoud laat je zijn wie je bent, de eenvoud laat je ontspannen. Daarom is het belangrijk om af en toe tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen, terug naar binnen te gaan.

papieren rijkdom = hoofd    /    geestelijke rijkdom = hart

Ik wens je veel eigenliefde toe <3

Lindsay

Prikkels & Sponzen